Boekbespreking

Huis met de Hoofden in de uitverkoop

Het College van B & W heeft besloten het Huis met de Hoofden te verkopen. Deze beslissing is het gevolg van een eerder genomen besluit om het Bureau Monumenten & Archeologie (BMA) te verhuizen naar een bovenverdieping van gebouw De Bazel in de Vijzelstraat, waarin tevens het nieuwe Gemeentearchief wordt gehuisvest. Onze vereniging heeft hiertegen geprotesteerd.
Het Huis met de Hoofden op de Keizersgracht, waar nu nog het Bureau Monumenten & Archeologie is gehuisvest.

Het Huis met de Hoofden werd ontworpen door stadsbouwmeester Hendrick de Keijser en is misschien wel het belangrijkste 17e-eeuwse monument aan de Keizersgracht. Het pand heeft een zeer waardevol interieur, o.a. bestaande uit een 17de-eeuws voorhuis met een fraai zandstenen poortje. Het grote gebouw leed lange tijd een kwijnend bestaan, maar dat veranderde toen de gemeente Amsterdam het pand kocht en er in 1983 het Bureau Monumentenzorg in huisvestte. De achtergevels werden gerestaureerd, de aanbouwtjes in de keurtuin gesloopt en de tuin werd weer in oude staat hersteld. Tevens werd een monumentale marmeren schouw uit de stijlkamerverzameling van het Stedelijk Museum, oorspronkelijk afkomstig uit dit gebouw, in de grote zaal teruggeplaatst.
Is er een betere bestemming voor dit gebouw denkbaar dan de huidige? Het pand was misschien wat onhandig in het gebruik en voldeed ook niet aan alle voorschriften van de arbo- wetgeving, maar de werknemers van het bureau, bij uitstek liefhebbers van monumenten, namen dat ongemak graag voor lief. Door de bestemming van dit bijzondere monument als gemeentelijk Bureau Monumenten en Archeologie en tevens als huwelijkslocatie was het pand bovendien openbaar toegankelijk.
De gemeente Amsterdam heeft echter besloten dit openbaar monumentenbezit in de uitverkoop te doen en nu is het maar weer afwachten wat ermee gaat gebeuren. Welke indruk moet dit besluit van de belangrijkste monumentenstad van ons land wekken over haar werkelijke betrokkenheid bij ons cultureel erfgoed? Het ligt het meest voor de hand dat het Huis met de Hoofden nu wordt overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keijser – dan is het pas echt in veilige handen.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 213, oktober 2005)

Meer lezen:
[Huis met de Hoofden in de uitverkoop]
[Verzet tegen bezuinigingen op Monumentenzorg]
[Achtergevels Huis met de Hoofden]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.