Eenhoornsluis

Steen van Hudde op monumentenlijst

De Eenhoornsluis
De Eenhoornsluis en de ‘Steen van Hudde’ die zich daarin bevindt komen op de gemeentelijke monumentenlijst. De Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg (ARM) heeft daarover een positief advies uitgebracht aan wethouder Frankfurther van het stadsdeel Centrum.

In september publiceerde Binnenstad 207 een verhaal over Johannes Hudde, de grote man van de Amsterdamse waterhuishouding. Hij nam in 1673 als burgemeester van Amsterdam maatregelen om de Amsterdammers droge voeten te laten houden, om het stadswater een goede watercirculatie te geven en om de stank van de grachten te verminderen. Dit gebeurde door het aantal waterniveaus te verminderen. Hudde introduceerde het Amsterdams Peil dat nu nog overal in Europa wordt gehanteerd. Het peil werd door marmeren stenen bij enkele sluizen aangegeven. De enige originele steen die nog over is bevindt zich bij de Eenhoornsluis, die de Korte Prinsengracht met het IJ verbindt. De steen van Hudde is van historisch belang, maar door niets en niemand werd hij beschermd. In het artikel in Binnenstad pleitte de fysisch geograaf F. Kwaad ervoor om de steen de status van internationaal beschermd erfgoed te geven. Na een verzoek van de vereniging vroeg wethouder Frankfurther advies over het plaatsen van de sluis en de steen op de Amsterdamse monumentenlijst.

De Raad reageerde positief. De ARM deelt daarnaast de mening van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad dat de nog overgebleven elementen van de historische waterbeheersstructuur in Amsterdam geïnventariseerd moeten worden en dat een selectie moet worden gemaakt van de meest beschermingswaardige onderdelen.

Frans Heddema

(Uit: Binnenstad 212, juli 2005)

[Aanvraag monumentenstatus] (PDF-bestand)
[Brief aan stadsdeel] (PDF-bestand)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.