Goede kans voor sobu-palen

“Met de SOBU-palen kan je leuke dingen doen. Er waren wat problemen, maar we komen er uiteindelijk uit.” Dat zei Albert de Vries, hoofd Bouwtoezicht van het stadsdeel Centrum tijdens een bijeenkomst over funderingsherstel die begin juni in het Mozeshuis werd gehouden. Henri Hillen, uitvinder van het nieuwe systeem om funderingen te herstellen, knikte instemmend.

Met het zogenaamde SOBU-systeem worden via de muren nieuwe paaltjes naast de bestaande funderingspalen aangebracht. Het voordeel van deze methode is dat het pand tijdens de werkzaamheden niet ontruimd hoeft te worden. Tot dit voorjaar stond het stadsdeel Centrum zeer gereserveerd tegenover het gebruik van dit systeem, in tegenstelling tot de centrale stad en andere stadsdelen. Aan deze verwarring lijkt nu een einde te komen. Monumentenzorg heeft nog wel een bezwaar. Met het nieuwe systeem worden de oude heipalen doorboord. Monumentenzorg wil dat in sommige gevallen de oude palen in gave staat voor het nageslacht bewaard blijven.
Over een half jaar geeft het stadsdeel centrum een boekje uit met alle funderingssystemen die door het stadsdeel worden toegestaan. De SOBU-palen komen daarin zeer waarschijnlijk ook voor.

Frans Heddema

(Uit: Binnenstad 206, juli 2004.)

[Paaldansen rond nieuw funderingssysteem]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.