Boekbespreking

De logica van de lelijkheid

Voor warhoofden die storende bouwsels in het wettelijk beschermde stadsgezicht goedpraten met geneuzel over het ‘gezicht van onze tijd’ dat zich overal moet kunnen manifesteren, is de brochure De logica van de lelijkheid van de een nuttig leer- en kijkboekje.

Zeker, zo troosteloos, zo weerzinwekkend grof en vormloos als in dit beeldverhaal over zes gedeeltelijk nog ‘in ontwikkeling’ zijnde bedrijfsterreinen in Noord- Holland kan in onze binnenstad niet worden gebouwd. Laten we echter wel beseffen dat er in de geschiedenis van de bouwkunst, die rond vijftig eeuwen geleden in Egypte en het Tweestromenland begon, nooit een periode heeft bestaan van deze weggooi-anti-kwaliteit. Die is kwantitatief veel meer bepalend voor de 20ste/21ste eeuw dan enkele moderne meesterwerken die nu – terecht – als monumenten van Het Nieuwe Bouwen worden beschermd en gerestaureerd. De bedrijventerreinen zijn familie van de commerciële hoogbouw, het denkpatroon van het maximum rendement per vierkante meter, waarin lokale lobbies van projectontwikkelaars en gemeentebestuurders elkaar vinden in hypocriet gemaskeerde onverschilligheid jegens wat ze kapotmaken. Dat is wat de bedrijventerreinen betreft de in eeuwen gegroeide harmonie en weidsheid van het Hollandse polderland met hier en daar nog een streekeigen boerderij en een molen, en dat is in de beschermde stadsgezichten de samenhang van de historische aanleg en de bebouwing die door de eeuwen heen haar familietrekken heeft behouden totdat deze kwaliteit verstoord wordt door oprispingen van de lelijkheid van onze tijd.

Geurt Brinkgreve

De brochurestichting Welstandszorg Noord-Holland De logica van de lelijkheid. De ontwikkeling van bedrijventerreinen in Noord Holland is een samenvatting van het onderzoek van drs. H.C. Meinsma naar de wijze waarop bedrijventerreinen in Noord-Holland tot stand komen. Stichting Welstandszorg Noord-Holland.

(Uit: Binnenstad 206, juli 2004.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.