Nieuwe uitgave van Scamozzi's architectuurtractaat

Eén van de fraaie villa's ontworpen door Scamozzi en afgebeeld in het besproken boek.
Binnenkort verschijnt de Nederlandse (en Engelse) vertaling van boek drie van Scamozzi’s L’ Idea della Architettura Universale. De Italiaanse renaissance-architect Vincenzo Scamozzi (1548-1616) was een leerling van Palladio en heeft een aantal villa’s en kerken gebouwd in en om Venetië, Vicenza en Padua. Hij maakte een studie van antieke architectuur en van de toepassing hiervan op de architectuur van zijn tijd. In 1615 verscheen zijn architectuurtheorie, die hij illustreerde met ontwerpen van zijn eigen gebouwen.

Twee delen van Scamozzi’s architectuurtractaat zijn in het midden van de 17de eeuw in het Nederlands vertaald. Behalve van Scamozzi circuleerden er onder de bouwmeesters vertalingen van o.m. Vitruvius, Vignola en Palladio. Architecten als Philips Vingboons, Jacob van Campen en Daniel Stalpaert baseerden zich bij hun ontwerpen op Italiaanse renaissance-tractaten.
De voorbeelden van gevels en plattegronden vormden het uitgangspunt voor hun ontwerpen, waarbij de detaillering van zuilen, kapitelen en tympanen soms letterlijk werd gecopieerd. Omdat de boeken van Scamozzi een heldere en bruikbare boodschap hadden over architectuur, zijn deze zeer invloedrijk geweest op de Hollands-classicistische architectuur. Het eerste boek dat nu verschijnt onder de titel Villa’s en landgoederen is het derde deel van Scamozzi’s tractaat. Het is samengesteld door de Amsterdamse restauratie-architect Wolbert Vroom en voorzien van een voorwoord van prof. dr. Koen Ottenheym en recente foto’s van de nog bestaande gebouwen van Jan Derwig. In het najaar van 2004 volgt het zesde deel, dat handelt over de zuilenorden. Deze beide delen waren ook in de 17de eeuw in het Nederlands vertaald. Het ligt in de bedoeling daarna tevens het eerste deel van de Idea della Architettura uit te geven, over de theoretische achtergrond en ontwerpprincipes van de architect.

De prijs van Villa’s en landgoederen bedraagt € 69,50. Als u zich inschrijft vóór 15 november a.s. ontvangt u € 10,-- korting (excl. portokosten). U kunt zich inschrijven door een fax of een e-mail te sturen aan Architectura & Natura Pers: Fax: (020)-638.23.03 of E-mail: info@architectura.nl

(Uit: Binnenstad 202, november 2003.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.