Illegaal woonschip Amelie mag naar de Amstel

Is de Amstel het vuilnisvat van Amsterdam?

Op deze plaats aan de Amstel moet het illegale motorjacht Amelie liggen.
Onze vereniging heeft haar zienswijze kenbaar gemaakt met betrekking tot het voornemen van het stadsdeel Centrum om het moterjacht Amelie een ligplaatsvergunning te geven in de Amstel (t/o huisnummer 340). De VVAB heeft met een pamflet steun gevraagd van de bewoners langs dat deel van de Amstel, wat heeft geleid tot maar liefst 28 adhesiebetuigingen.

Het gaat om een gedoogd illegaal schip, een motorjacht van 16,6 m met een opbouw van 3,8 m, afkomstig van het Prinseneiland (in onze zienswijze spraken wij ten onrechte van het KNSM-eiland). De woonboot behoort tot de groep illegale schepen die in 1999 een tijdelijke ‘persoonsgebonden ligplaatsvergunning’ hebben gekregen (zie Binnenstad 175, maart 1999). Het motorjacht zou op het Prinseneiland op een ‘nautisch onaanvaardbare’ locatie liggen en moet daarom verhuizen naar de Amstel.
In de zienswijze bekritiseerden wij het verlenen van een ligplaatsvergunning voor dit schip, “omdat dit motorjacht als niet passend in de historische omgeving kan worden beschouwd”. Tevens stelden wij dat de Amstel “door het jarenlange wanbeleid van de gemeente ernstig is dichtgeslibd. In andere riviersteden worden de rivieroevers ingericht met wandelboulevards langs het water met uitzicht op het water, tot genot van de bewoners en de bezoekers van deze steden. Denk bijvoorbeeld aan Parijs, waar het langs de oevers van de Seine goed toeven is. In Amsterdam is de rivier, waaraan de stad haar naam en haar bestaan heeft te danken, op veel plaatsen niet eens te zien, door een ongekende rommel op en langs het water.”
In dit verband is het zinvol op te merken dat de komst van de Hermitage naar de Amstel een aanleiding zal zijn de ongekende rommel in de Amstel tegenover het Amstelhof op te ruimen. De daar aanwezige boten zullen dan moeten verhuizen. Met een vooruitziende blik zou het stadsdeel de situatie op de Amstel niet nog meer onbeheersbaar maken door boten van elders toe te voegen.
Wij houden u op de hoogte!

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 201, september 2003.)

[Zienswijze]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.