Nieuwe premieprent

De wijdheid van het IJ

“Herkenbaar Amsterdams” dat is de opgave die elk jaar aan een grafisch kunstenaar wordt gesteld als hij of zij de opdracht aanvaardt om een prent te maken voor de donateurs- firmaleden van de Vrienden van de binnenstad. De kunstenaar is vrij in de keuze van techniek en onderwerp.

Dat “herkenbaar Amsterdams” is niet meer dan een richtingwijzer. Het door Nicolaas Wijnberg verzorgde boekje Twintig Amsterdamse prenten, waarin alle tot het jubileumjaar 2000 verschenen prenten zijn gereproduceerd, geeft een indruk van de onuitputtelijke variatie van de kunstzinnige paden naar dat doel, ook waar verwantschap bestaat in de keuze van het motief. In 1992 maakte Wim van der Mey een sfeervolle ets van de Prins Hendrikkade gezien over het Oosterdok, met links en rechts verbeeldingen van de oude torens, de Schreierstoren, de Montelbaans en de Waag. Frans de Jong, de specialist van de kleurenhoutsnede, hoefde in 1994 alleen maar uit zijn atelierraam te kijken in een voormalig havenpakhuis: schepen op het IJ, dat was het, heel vaag op de achtergrond kranen.
Anna Metz, die de jongste prent in de serie heeft ontworpen en gedrukt, wist wat haar kleurets tot uitdrukking moest brengen, niet gebouwen aan het water, niet schepen op het water, maar de wijdheid van het IJ, met als middelpunt dat ene vaartuig, de pont, die voorgrond en achtergrond verbindt. De voorgrond, dat is de steiger achter het CS, die in het zicht is gekomen toen een paar jaar geleden naast het noordelijkste perron het matglas door helder glas werd vervangen. De prent is van drie koperplaten gedrukt in een gemengde techniek van hoog- en diepdruk. Elk van de 150 gesigneerde en genummerde exemplaren is met dezelfde zorg afgewerkt en gekeurd. Het is een prent om op de hand te bekijken, de op het eerste gezicht monotone blauwgrijze vlakken blijken dan een onwaarschijnlijke genuanceerdheid te bezitten. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe sterker de expressie van weidsheid wordt.
De kleurets van Anna Metz wordt verzonden naar de donateurs-firmaleden van de Vereniging Vrienden van de Binnenstad, en is nu ook voor alle lezers van ons tijdschrift apart ter verkrijgen voor € 115,--.

(Uit: Binnenstad 197/198, maart 2003.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.