Niet terug naar betonklinkers en vlaggen

Het dagelijks bestuur van het Stadsdeel Centrum heeft onlangs gedreigd met aftreden. Wethouder Frankfurther weigerde een motie van de Groenen uit te voeren om bij de komende herprofilering van de Spuistraat af te wijken van het Handboek Openbare Ruimte en goedkoop bestratingsmateriaal als betontegels toe te passen.

Het Handboek is één van de belangrijkste resultaten van de laatste jaren en garandeert dat de openbare ruimte met kwalitatief hoogwaardige materialen wordt ingericht: klinkers en natuursteen. Dat is van groot belang in het beschermd stadsgezicht. De actie van het dagelijks bestuur maakt duidelijk dat zij, ondanks de slechtere economische toestand, vast wil blijven houden aan de in het Handboek vastgelegde kwaliteit.

Ook bij een ander onderwerp is onlangs gebleken dat het beschermd stadsgezicht vaste voet aan de grond heeft gekregen. Het stadsdeelbestuur probeert ongewenste reclame-uitingen terug te dringen en lijkt daarbij enig succes te hebben. Maar in plaats van de vaste reclame zien we nu steeds meer vlaggen verschijnen. Wat aan de ene kant wordt gewonnen gaat aan de andere kant weer verloren. De vlaggen hangen niet tijdelijk aan de gevel, maar permanent en kunnen daarom worden beschouwd als een reclame-uiting. Permanent uitgehangen vlaggen tasten, net als overmatige reclame, het stadsbeeld aan. Het ligt dus voor de hand dat het stadsdeel deze ongewenste vervuiling van de openbare ruimte gaat aanpakken en dat gaat zij inderdaad doen, een interpellatie van de VVD om het tegendeel te bereiken ten spijt. Onze vereniging steunt het dagelijks bestuur daarin. De wethouders Iping en Frankfurther verdienen een pluim!

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 196, dec. 2002.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.