Voorintekening voor de bundel 'Het hart van Europa', opstellen van Geurt Brinkgreve

'Het hart van Europa', opstellen van Geurt Brinkgreve met een voorwoord van Geert Mak, verschijnt in december ter gelegenheid van de 85ste verjaardag van de auteur die dan het secretariaat van onze vereniging neerlegt.

Zijn naam is verbonden aan tal van publicaties en organisaties voor behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad. Die inzet, zo schrijft hij, komt niet voort uit jeugdsentiment. Zijn schooljaren verliepen in Utrecht en Leiden. Europa ervaart hij méér als vaderland dan het Koninkrijk der Nederlanden. In zijn panorama van de gebouwde geschiedenis van Europa is Amsterdam een hoogtepunt, evenals Rome of Parijs, en wordt de actualiteit altijd gekleurd door het verleden. Dat leidt soms tot vinnige uitvallen tegen modieuze vooroordelen en elders tot nostalgische herinneringen aan culturele verworvenheden die verloren gingen. In het juryrapport van de aan Brinkgreve toegekende Heemschut-Persprijs staat: "Hij doopt zijn pen in ironie en sarcasme en bekampt zijn tegenstanders met venijn en charme in woord en geschrift". Dat juryrapport is opgenomen in de bundel, evenals dit is de hem in 2001 toegekende Medaille d'honneur van Europa Nostra, en de toespraak van burgemeester Polak toen Brinkgreve de zilveren erepenning van de gemeente Amsterdam kreeg.

U kunt nu een exemplaar van de beperkte oplaag reserveren door onderstaand formulier in te vullen of rechtstreeks te mailen naar vvab@amsterdamsebinnenstad.nl met duidelijke vermelding van naam, adres en datum.
De inschrijfprijs is tot 15 december 2002 € 17,50, na 15 december € 20,00.

Naam:
Adres:
Postcode+plaats:
Email-adres:

(Uit: Binnenstad 194, juli 2002.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.