Gasthuismolensteeg 18

Nieuw en (niet zo) oud in de binnenstad, een meningspeiling

Op een foto uit 2000 staat nog het oude Gastmolensteeg 18. De nieuwbouw van Gasthuismolensteeg 18: verrijking van het stadsbeeld?
Kortgeleden is de renovatie van Gasthuismolensteeg 20 / Herengracht 243a en de naastliggende nieuwbouw op Gasthuismolensteeg 18 gereed gekomen. Een goed moment om het resultaat te toetsen aan onze doelstellingen en aan de in onze vereniging levende opvattingen over bouwen in de binnenstad.

Het hoekpand is in 1900 gebouwd door architect G. van Arkel en is nu in overleg met het Bureau Monumentenzorg weer in oude staat teruggebracht. Ook de kleur van het schilderwerk en de ramen in de borstwering zijn weer zoals vroeger. Na er jaren in zeer verwaarloosde toestand te hebben bij gestaan – volgens het verhaal omdat de fundering te goed was voor een aanschrijving – staat het pand er nu weer in zijn oude glorie. Ook het hoekbeeld komt weer terug. Of die oude glorie past(e) in het historische stadsbeeld is natuurlijk een vraag die op verschillende manieren kan worden beantwoord.
Dat geldt in veel sterkere mate voor de nieuwbouw op Gasthuismolensteeg 18. De daar aanwezige (19e-eeuwse?) gevel had weinig kwaliteiten en het pand is zeer smal, maar wel tamelijk diep. Bij de nieuwe invulling is niet gekozen voor historiserend bouwen maar voor een nadrukkelijk moderne vormgeving. De behoefte aan licht zal daarbij zeker een rol hebben gespeeld.
De redactie lijkt dit bouwplan een mooie aanleiding voor een meningspeiling onder onze lezers. Wij leggen u daarom de vraag voor wat u vindt van dit project? Is het een geslaagde oplossing voor een moeilijk probleem of had het heel anders gemoeten, waarbij natuurlijk moet worden bedacht of het in redelijkheid ook anders had gekund. Is het stadsbeeld hier schade toegebracht of is deze nieuwe combinatie van oud en nieuw juist een verrijking daarvan? Is de nieuwbouw aanvaardbaar als dat een voorwaarde was voor behoud van het hoekpand?
Er zijn ongetwijfeld nog wel meer vragen te bedenken, maar dat laten we graag aan u over. Wij zijn benieuwd naar uw reacties en wij zullen daarvan vanzelfsprekend verslag doen.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 192, februari 2002.)

Stelling: De nieuwbouw van Gasthuismolensteeg 18 is een verrijking van het stadsbeeld.

Mee eens
34 (25%)
Niet mee eens
95 (69%)
Maakt weinig uit
7 (5%)

Aantal reacties: 136

De meningspeiling is gehouden van 16 februari t/m 26 augustus 2002.

[Bekijk de schriftelijke reacties]
[Nawoord]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.