Weekend van het kunstambacht

De stichting Amsterdam Monumentenstad die in 1999 werd opgericht om het begrip 'beschermd stadsgezicht' meer inhoud en weerklank te geven, treedt voor het eerst naar buiten met een weekend voor het kunstambacht. Op zaterdag 20 en zondag 21 oktober staat het kerkgebouw De Duif, Prinsengracht 756, waarvan de restauratie dan nagenoeg voltooid zal zijn, van 11 tot 17 uur open voor belangstellenden.
Houtsnijder Kees van Mierlo in zijn werkplaats. De Duif waar het Weekend van het Kunstambacht wordt gehouden.

Ambachtskunstenaars uit Nederland en Frankrijk op de vakgebieden beeldhouwen in steen, houtsnijden, restauratie van antieke meubelen en metaalbewerking demonstreren dan, hoe hun beroep wordt beoefend. Vanuit De Duif is een wandeling ontworpen langs belangrijke gevelstenen naar het theater Tuschinski in de Reguliersbreestraat. Ook daar naderen de restauratiewerkzaamheden hun eindpunt. Voor zover de veiligheid het toestaat kunnen bezoekers een indruk krijgen van het herstel van wand- en plafondschilderingen.

Voorafgaand aan het weekend vindt de eerste uitreiking plaats van de Stadsbeeldprijs Amsterdam, ingesteld door de stichting Heijmeijer van Heemstede, als blijk van waardering voor personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het historische stadsbeeld. De prijs bestaat uit een bedrag van f 10.000,-- en een bronzen portretpenning van Henk Zantkuyl, 'monumentenzorger van Amsterdam'.
Met het weekend voor het kunstambacht opent de stichting Amsterdam Monumentenstad een meerjarenprogramma dat in 2002 zal worden vervolgd met een internationaal wetenschappelijk congres over de toekomst van historische binnensteden, in het bijzonder Amsterdam. In 2003 hoopt de stichting een bijdrage te kunnen leveren aan de herdenking van het 50-jarig bestaan van het Bureau Monumentenzorg.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 190, september 2001.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.