Het Blaauwlakenblok in de lift

Sint Jansstraat. Huidige toestand
Reconstructie-voorstel Stadsherstel
Huidige restauratie/nieuwbouw-voorstel
Jarenlang is het Blaauwlakenblok, tussen Warmoesstraat, Sint Annenstraat, Oudezijds Voorburgwal en Sint Jansstraat, één van de meest verpauperde delen van de oude binnenstad geweest. Het herstel van een aantal panden in de Sint Annenstraat door Stadsherstel was een hoopvol signaal van betere tijden. Die lijken nu echt aangebroken.

De bebouwing is in sommige delen zo vervallen – en voor een deel gewoon verdwenen –, dat herstel van de oude situatie maar gedeeltelijk mogelijk is. Wel wordt geprobeerd de waardevolle stedenbouwkundige structuur te handhaven.
Na een aantal restauratie-/renovatieplannen is recent een bouwplan ingediend voor een aantal plekken aan de Sint Jansstraat, waar de oude bebouwing reddeloos verloren is gegaan. Het gaat om een moderne invulling. Het plan past qua schaal en ritme goed in de omgeving, biedt ruimte aan een aantal ateliers en brengt weer nieuw leven in de oude stegen in dit gebied. Het heeft zoveel positieve kanten dat deze nieuwbouw in de zeer oude omgeving voor mij een acceptabele oplossing lijkt.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 189, juli 2001.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.