De Labouchere toren zichtbaar achter de Montelbaanstoren

Verpeste zichtlijn

Nabij New Metropolis vereist nieuwbouw langs de IJ-oevers: de Labouchere toren.
Het Amsterdamse Gemeentebestuur heeft indertijd toen er voor het eerst sprake was van een nieuwe ontwikkeling van de IJ-oevers bij hoog en bij laag beweerd dat het de bedoeling was het IJ aan de stad terug te geven. Het wordt langzamerhand duidelijk wat daarmee de werkelijke bedoeling is.

De groene boot naast het Centraal Station, de schepping van Renzo Piano, zou niet in de zichtlijn van de Sint Antoniessluis komen te liggen. Toen het werk vorderde bleek dat wel degelijk het geval te zijn. (Zie: Bufferzone.) Op dit moment schiet de bouw van het kantoorgebouw van de Labouchere Bank uit de grond. Dit gebouw verpest het uitzicht van één van de bekendste Amsterdamse stadsgezichten op een uiterst grondige wijze.

Het uitzicht vanuit de stad naar het open IJ wordt steeds verder dichtgetimmerd. Na New Metropolis (rechts van de Montelbaanstoren) is de Labouchere toren in aanbouw (links van de Montelbaanstoren).

Het gebouw is nog lang niet af maar het zal ongetwijfeld als een stedenbouwkundige blunder van formaat worden gezien door elke Amsterdammer die van zijn stad houdt. De opbrengst aan erfpacht voor het Grondbedrijf zal waarschijnlijk enorm zijn. Alleen die opbrengst kan voor het Gemeentebestuur toch niet het uitgangspunt zijn. We hebben een Raad voor de Stadsontwikkeling, een Raad voor de Monumentenzorg, een Gemeenteraad en een Supervisor. Hebben die allemaal zitten slapen?

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 188, mei 2001)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.