Olofspoort in opstand

De bewoners van de Olofspoort zijn in opstand gekomen. De Olofspoort is een klein, smal straatje tussen de Warmoesstraat en de Zeedijk, waar de op vlucht staande gevels naar elkaar toebuigen. Het straatje ontleent zijn naam aan een Middeleeuwse stadspoort die op deze plaats heeft gestaan. Bijna het hele straatje is eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. Er staan stuk voor stuk interessante huizen die aan één zijde tegen de gevel van de Olofskapel zijn gebouwd (zie: Vereniging Hendrick de Keyser op de Zeedijk).
Autobus uit Oost-Europa rijdt zich klem in de Olofspoort (foto Emmy Smit)

Sinds de Warmoesstraat is afgesloten van autoverkeer hebben de bewoners van de Olofspoort veel last van sluipverkeer door hun straat. De druppel die de emmer deed overlopen, was een autobus die, verdwaald in het stadshart, zichzelf klemreed tegen een pothuis van de Vereniging Hendrick de Keyser (zie bijgaande foto). De bewoners hebben gezamenlijk een raadsadres geschreven waarin om afsluiting met behulp van zogenaamde Vezips – automatische paaltjes – wordt gevraagd. Ten onrechte is de Olofspoort vergeten door de gemeente: de Warmoesstraat werd wel afgesloten, de Olofspoort niet.
Het doet inderdaad vreemd aan dat het in de 21ste eeuw nog steeds mogelijk is dat auto's en bussen zich door de kleinste straatjes van het Middeleeuwse stadshart kunnen bewegen. In andere historische steden zou een straatje als de Olofspoort allang zijn afgesloten voor het autoverkeer. Zo niet in Amsterdam, waar het belang van het autoverkeer altijd zwaarder weegt dan het belang van de bewoners en de monumenten die zij bewonen.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 188, mei 2001.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.