Ontsporen Noord-Zuidlijn

Met het mislukken van de aanbesteding van de Noord-Zuidlijn ontluikt een eerste kiem van realiteitsbesef in de gemeentelijke politiek. Het moratorium op betere, snellere en goedkopere alternatieven voor de Noord-Zuidlijn vertoont barsten.

Besluit 1.4 van het College van B&W van 13 maart 2001 spreekt voor zich: "De komende maanden laten onderzoeken wat de consequenties zijn van eventueel afstel, uitstel of fasering van de bouw van de Noord- Zuidlijn." Voor het eerste in tien jaar durft het gemeentebestuur openlijk te twijfelen aan haar verlammende prestigeproject. Eindelijk is er ruimte om te denken. De stukken en de achterliggende nota kwamen vandaag in handen van Het Parool. Plaatsing van deze stukken op de website leverde de krant een woedende reactie op van gemeentelijke zijde. De krant zwichtte en haalde de stukken van de website. Ze zijn nu te vinden op www.bovengrondse.nl.

De aanbesteding blijkt veel te duur uit te pakken. De kosten voor de Noord-Zuidlijn lopen daardoor verder uit de hand. Na de vele andere knelpunten vormt dit mogelijk de beslissende zet die de nu nog lege trein doet ontsporen. Het gemeentebestuur lijkt gered te worden van een ramp, niet door eigen wijsheid en inzicht, maar door externe factoren. Zelfs in de politiek zullen velen stiekum een zucht van verlichting slaken als ze verlost worden van het dossier Noord-Zuidlijn. Of de verantwoordelijk wethouder het overleeft is natuurlijk wel de vraag, want er is al heel wat gemeenschapsgeld gestoken in dit heilloze project.
Andere grote problemen voor de gemeente zijn: vernietiging van een deel van het bestemmingsplan door de Raad van State, onveilige ontwerpen van tunnel, een aan de kant gezette afdeling preventie van de brandweer, bijna onmogelijke vergunningsdossiers bij de rechtbank en de Raad van State en niet aansluitende omgevingsprojecten waardoor op vele plaatsen langdurig uitstel en enorme kostenstijgingen dreigen.
Door de omslag van het gemeentebestuur kan eindelijk een begin gemaakt worden met de discussie die de gemeente sinds 1991 structureel uit de weg is gegaan.

Vereniging De Bovengrondse

(Uit: Binnenstad 188, mei 2001.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.