Afscheid van wethouder Ter Horst

Wanneer dit nummer van Binnenstad verschijnt, is mevrouw dr. G. ter Horst, meer bekend als Guusje, geïnstalleerd als burgemeester van Nijmegen. Wij wensen haar geluk met de benoeming.

Nijmegen is, met Utrecht en Maastricht, een van de oudste monumentensteden in ons land. Haar geschiedenis gaat terug tot de Romeinse tijd, en heeft daarvan ondanks oorlogsschade en dubieuze nieuwbouw, nog vele waardevolle sporen nagelaten. De aandacht kennende voor dit onderdeel van haar Amsterdamse wethoudersportefeuille verwachten wij dat burgemeester Ter Horst ook in Nijmegen op dat gebied actief zal zijn. De gemeentelijke bestuursstructuur brengt mee dat het College als geheel besluit, maar de ervaring leert dat persoonlijkheid van de individuele leden in het College veel invloed kan hebben. Zonder Evert Brautigam als monumentenzorg-wethouder zou het project-de Pinto zeker zijn gestrand op de vijandige chicanes van de Dienst P.W., zonder wethouder Han Lammers die het aandurfde om het saneringsplan-Jordaan van zijn eigen afd. Stadsontwikkeling in te trekken, zou in de Jordaan nauwelijks iets zijn overgebleven van de bestaande aanleg en bebouwing.
De belangrijke verdienste van wethouder Guusje ter Horst is geweest dat zij de zorg voor de openbare ruimte op de politieke agenda heeft gezet. Voor bewoners en bezoekers lijkt het een vanzelfsprekende taak van de gemeente om ervoor te zorgen dat de voetganger niet stuikelt over slecht plaveisel en met genoegen om zich heen kan kijken. De beruchte verkokering van het ambtelijk apparaat heeft tot gevolg dat elke tak van dienst alleen met de eigen taak bezig is zonder rekening te houden met de andere. Het resultaat is dan een chaotisch, rommelig straatbeeld.
De herinrichting van het Spui heeft het eerste voorbeeld gegeven van een nieuwe aanpak om verkeersinrichting, straatmeubilair en verlichting met elkaar in verband te brengen. Wij zijn nu al een eind verder, er is een Standaard Grachtenprofiel en een Handboek Openbare Ruimte, het werk gaat door. De beteugeling van de storende reclame zal daarbij moeten aansluiten. Regulering en daarmee onvermijdelijke beperking van de parkeergelegenheid op straat wekt weerstand. Kortom: de opvolgers van Guusje ter Horst hebben nog heel wat te doen, maar de nieuwe burgemeester in Nijmegen heeft de richting aangegeven. Daarvoor kan Amsterdam haar erkentelijk zijn.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 188, mei 2001.)

(Zie ook: Interview met Guustje ter Horst.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.