Prinseneiland 549

Onze vereniging heeft zich verzet tegen nieuwbouwplannen voor Prinseneiland 549 en vond daarbij steun in de welstandscommissie. Voor het ingediende plan is de bouwvergunning geweigerd. Intussen wordt er gewerkt aan een nieuw plan en deze keer is men op de goede weg, wanneer we tenminste het verslag van het vooroverleg in de welstandscommissie mogen geloven. Wellicht komt er dus iets beters.

Dat neemt niet weg dat ook voor het nieuwe plan de bestaande bebouwing moet worden gesloopt, en dat blijven wij betreuren. Niet voor niets is die ingedeeld in orde 2; zij zou dus behouden moeten blijven. Er zijn echter twee problemen.
Het eerste is dat de eigenaar al bezig was met zijn plannen voor er sprake was van een indeling in 'orde 2'. Dan geldt in het algemeen de regel dat plannen niet kunnen worden tegengehouden door nieuwe idee├źn.
Het tweede punt weegt nog zwaarder. Wat de eigenaar wil past binnen het geldende bestemmingsplan voor het Prinseneiland. En dat bestemmingsplan biedt voldoende bescherming aan het beschermde stadsgezicht. Zo heeft tenminste de staatssecretaris verklaard in zijn aanwijzingsbesluit. Kennelijk heeft hij wel wat in moeten leveren om de gemeenteraad eindelijk over de streep te krijgen. Maar dat dachten we al.

Herman Pinkse

(Uit: Binnenstad 187, maart 2001)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.