Het Singel in zwart-wit en in kleur

De Amsterdamse Grachtengids die in 1978 werd uitgegeven door Het Spectrum met tekeningen van Tim Killiam en teksten van Hans Tulleners, vulde een 'gat in de markt'. Ieder die zich met de binnenstad bezighoudt raadpleegt het handzame boekje, al was het alleen maar om zijn geheugen op te frissen over een gevel of een huisnummer.

Alle huizen van de vier hoofdgrachten staan er in, zoals Casper Philips het tweehonderd jaar eerder deed met de Heren-, de Keizers en de Brouwersgracht. Killiam liet de Brouwersgracht weg, maar nam het Singel en de Prinsengracht erbij. De teksten over geveltypen, architectuurhistorische details en fundering bevatten, beknopt en begrijpelijk, veel essentiŽle informatie. De Grachtengids is in een recente herdruk nog steeds te krijgen, nu uitgegeven door Cityboek Productions.

De nieuwe Grachtengids, deel Singel (voor- en achterzijde)

Het succes is is voor Tim Killiam een aansporing geweest om door te gaan. Het wordt een serie forse plaatwerken, De Amsterdamse grachtengordel in kleur. Het Singel, pentekeningen Tim Killiam, inkleuring Rolf Unger, is het eerste. Daar hoort een boekje bij op het formaat van de eerste uitgave, met de tekeningen in zwart-wit en teksten, ditmaal niet van Tulleners maar Chris de Nieuwe en Erik Mattis. Het voordeel van het plaatwerk is het grotere formaat en de actualisering tot 2000, want het stadsbeeld verandert voortdurend; ten goede door de restauraties, ten kwade door detonerende bouwsels. De bedoeling van de kleurendruk is duidelijk, voor de indruk die de wandelaar van de grachtenhuizen krijgt is het verschil tussen donker- of niet geoliede baksteen, gepleisterde of natuurstenen gevels van belang. Die verschillen zijn herkenbaar in de kleurendruk, maar de kleurkwaliteit en nauwkeurigheid schieten te kort. De complete Amsterdamse Grachtengids uit 1978 pretendeert minder maar geeft meer, voor dezelfde prijs f 49,95. Wil de koper van het plaatwerk iets weten over een van de huizen, dan moet hij er het kleine gidsje bij nemen voor f 19,95.

De ingekleurde tekeningen zijn bovendien verwerkt in stroken, posters en kaarten. Daarmee wordt gemikt op een ruimer publiek en dat is altijd nuttig.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 186, februari 2001)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.