Vervolg metronieuws

Eind september behandelde de Amsterdamse rechtbank de eis van de vereniging De Bovengrondse - gesteund onder meer door onze vereniging en rond 1350 particulieren - , tot vernietiging van de bouwvergunningen voor de drie ondergrondse stations Rokin, Vijzelgracht en Ferdinand Bolstraat.

De advocaat van het projectbureau Noord/Zuidlijn betoogde dat de inmiddels boven water gekomen rapporten over de onveiligheid géén vernietigingsgronden opleverden. Bovendien, zo zei hij volgens het Parool-verslag van 30 september 2000, had de gemeenteraad uitvoerig gediscussieerd over de risico's van het project. Dat laatste is wel héél slap. De in de techniek van het ondergronds bouwen ondeskundige gemeenteraad, heeft uitvoerig stilgestaan bij de dure verhalen van het Projectbureau NZ-lijn dat alles piekfijn in orde was.

Vijzelgracht met metroingang ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. Wat er straks bovengronds zal verrijzen als zichtbaar deel van het metrostation belooft geen verrijking van het stadsbeeld te worden.

De gemeenteraad wist tijdens de geruststellende metrodiscussie nog niet wat nu iedere krantenlezer kan weten: het metroplan deugt niet. Ook de al jaren functionerende Oostlijn is onveilig. Bij brand in de NZ-lijn is ontsnappen onmogelijk. Het recente rapport van Lloyds Register Managements Services, vat alle vroegere waarschuwingen van de brandweer nog eens krachtig samen. Het Projectbureau, heeft in zijn roes van technische hoogstandjes, de veiligheid van de verwachte passagiersstroom volkomen uit het oog verloren. Burgemeester en wethouders hebben het rapport van Lloyds geaccepteerd. Wat nu? Nog eens honderden miljoenen in de bodemloze put pompen voor aanpassingen van een op onjuiste veronderstellingen gebaseerd project? Niemand verwacht van de gemeenteraadsleden deskundigheid inzake ondergronds bouwen. Maar een gevoel van maatschappelijke verantwoordelijkheid voor de veiligheid van het publiek mogen we wèl verwachten, zeker na de krantenberichten over de ramp bij Kaprun.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 185, november 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.