Werkgroep Waakhond

Herenstraat 30-32

Voor de plaats van het driedubbele onderstuk aan de Herenstraat, vlak naast het jubileumpand van Stadsherstel is bouwvergunning gevraagd voor nieuwbouw van winkels en woningen. Iedereen zal blij zijn dat het gat weer wordt opgevuld, maar over de manier waarop men zich dat voorstelt is onze vereniging minder enthousiast.

Bij B.& W. is daarom een zienswijze ingediend.

De Herenstraat
met invulling van het gat

Het rechterpand voegt zich door zijn verticale geleding nog enigszins in de gevelwand. Het is echter te hoog en de bovenste verdieping is zeer duidelijk geen kapverdieping in de gebruikelijke zin maar gewoon een extra woonlaag.
Die bezwaren gelden ook voor het dubbele buurpand, maar dat past ook in ander opzicht volstrekt niet in zijn omgeving. Van een verticale geleding is geen sprake, integendeel. De eerste en tweede verdieping zijn over de volle breedte van glazen schuifpuien voorzien, met daarachter een serre. Ook op de derde verdieping domineert de horizontale lijn. In de straatwand springen zij er duidelijk uit. Zie het hierbij gereproduceerde tekeningetje.
Niemand kan volhouden dat dit plan past in zijn omgeving en in overeenstemming is met de bedoelingen van de aanwijzing van de binnenstad tot beschermd stadsgezicht. Dat is dubbel pijnlijk omdat juist in de Herenstraat in de afgelopen jaren veel is geïnvesteerd in het herstel van het oorspronkelijke straatbeeld. Door dit dominante nieuwbouwplan worden die inspanningen voor een groot deel tenietgedaan. Niet aan meewerken dus.

Herman Pinkse

(Een bericht van onze Werkgroep Waakhond die elke week in het Stadhuis de ter inzage gelegde aanvragen bouw- en monumentenvergunning bekijkt en bespreekt.
Uit: Binnenstad 185, november 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.