In Memoriam

Henk Bakker, journalist, actievoerder

Zaterdag 9 september 2000 overleed Henk Bakker na een slepende ziekte van anderhalf jaar.

Henk was aanvankelijk, tot 1970, een actief lid van de PvdA, maar de nadere kennismaking met de praktijk van de Gemeentepolitiek o.a. de koerswijziging van Han Lammers deed hem al snel de kant van de actiegroepen kiezen. Zijn belangstelling ging uit naar Verkeer en Vervoer en na een grondige bestudering van voor- en nadelen van een metrosysteem werd dit systeem als verouderd, negentiende-eeuws van de hand gewezen. Die afwijzing gold in 1972 de aanleg van de Oostlijn en in mei 1995 de voorgestelde Noord-Zuidlijn (Metropijn. Een kritisch onderzoek naar de geplande noord-zuid-metro in Amsterdam). Henk was geboren in Sint-Jacobiparochie, Friesland, ging naar school in Emmen, Drenthe en Den Haag en studeerde sociologie in Leiden, maar werd na zijn korte aanstelling als ambtenaar bij de Gemeente (Dienst Volkshuisvesting) meer Amsterdammer dan menig geboren en getogen hoofdstedeling.

Hij woonde in Noord (Plan van Gool) maar was o.a. een actief lid van de Werkgroep Verkeer van het Wijkcentrum d'Oude Stadt en in het heetst van de strijd Nieuwmarkter met de Nieuwmarkt. Henk werd een 'Lastige Amsterdammer'. Henk Bakker was een geboren verslaggever die in de jaren zeventig, toen het Wijkcentrum d'Oude Stadt als een 'novum' symposia over het verkeer organiseerde, de redevoeringen van de deelnemers tijdens de bijeenkomst samenvatte en voor het eind van de vergadering de tekst via de meegesleepte drukapparatuur aan de deelnemers uitdeelde. Tijdens zijn ziekte bleef Henk actief.. Zijn idee├źn over een bereikbare, toegankelijke en transparante stad heeft hij nog tijdens zijn ziekte in Binnenstad gepubliceerd. (Zie: Zet het verkeer in de historische stad op z'n plaats en Innovatief kleinschalig verkeer voor eigentijds functioneren van de historische stad).

Als een verslaggever bracht hij van tijd tot tijd verslag uit over de toestand van zijn gezondheid en zijn belevenissen in het medisch circuit. Deze berichten waren bestemd voor familieleden, (ex)collega's, relaties. De laatste was van zaterdag 12 augustus 2000 20:55. Dit waren kritische beschouwingen zonder zelfbeklag en volstrekt objectief alsof het een ander betrof. Henk is slechts 59 jaar geworden.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 185, november 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.