Woord en weerwoord

Amsterdammertjes

De eerste inzending voor de nieuwe rubriek Woord en Weerwoord kwam van onze lezeres Wilma Vinck.

De Amsterdammertjes. Tja, sommigen vinden ze lelijk en zijn blij, als ze weggehaald worden. Anderen verfoeien het idee nu vogelvrij te zijn. Dit zijn meningen die ik als stadsgids, met velen door de stad lopend, aanhoor.
Het aanzicht van het vernieuwde grachtenprofiel is aangenaam, dat valt niet te ontkennen. Het geeft rust en status aan de grachten, die door de overvloed van paaltjes en auto's teloor dreigden te gaan. Aan de andere kant: de Amsterdammertjes hoorden ook wel bij Mokum.

Daar ik, behalve wandelaar, ook een fervent fietser ben, schrik ik, langs die nieuwe profielen rijdend, vaak van de, de fietser opzij duwende automobilisten, die zich heer en meester wanen. Tevens staan toch weer auto's half of helemaal geparkeerd op de stoepen. Dat was nou juist de schrik van menige bewoner. Troost gaf daarin wel de belofte van de wethouder, dat er toezicht zou zijn.
Vele keren ervoer ik in de afgelopen tijd, dat die belofte weinig inhoud heeft. Ook woensdag, 26 juli jl., over een stuk Keizersgracht met vernieuwd grachtenprofiel lopend, moest ik mijn gasten, tot grote ergernis van iedereen, slalommend langs drie grote op de stoep staande auto's laveren. We konden er niet over het troittoir langs, dus de rijweg op, waar het op die tijd behoorlijk druk was.
Thuis gekomen belde ik de Dienst Stadstoezicht en hoorde tot mijn verbazing en verontwaardiging dat er op sommige plekken ontheffing wordt verleend en er dus op de stoep geparkeerd mag worden. Het zijn hotels en bedrijven en dat moet kunnen, volgens iemand van de dienst. Op diens advies gebeld met de dienst die vergunningen verstrekt en daar werd mij meegedeeld, dat er géén ontheffingen gegeven worden. Wel in verband met verhuizingen toestemming tot stremming. Daarbij wordt een blok of gedeelte van een straat afgesloten en staat men gewoon op de weg.
Hieruit blijkt maar weer, dat diensten niet goed weten wat er bij elkaar wel of niet verboden is en hoe daarmee te handelen. Stadstoezicht moet deze op de stoep staande auto's gewoon bekeuren en dus beter toezicht houden, zoals is beloofd.

Wilma Vinck

(Uit: Binnenstad 184, september 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.