Professor Tulpstraat

De Prof.Tulpstraat tegenover het Amstelhotel is nog steeds onderwerp van discussie. Op verzoek van de Gemeenteraad is een nieuw onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van het nieuwe beleid van "behoud en herstel". CASA-architecten, een gerenommeerd architectenbureau, stelde vast dat deze bebouwing technisch gezien te herstellen is.

Volgens de methode die in de buurt bij de ZEBRA-PANDEN, Sarphatistraat 62-64, is toegepast. De wethouder en de ambtenaren van de Rayongroep Oost houden echter hardnekkig vast aan een eerder in 1992 ingenomen standpunt dat totale kaalslag de enige oplossing is voor de huidige eigenaar Delta Lloyd.
Een eerder grootschalig bouwplan met een enorme woontoren was voor de Amsterdamse Raad voor de Monumentenzorg aanleiding een ongevraagd een negatief advies uit te brengen. Ongevraagd heeft ook de Amsterdamse architect Izak Salomons een plan ingediend voor een herstel aan de Huddekade van een bebouwing die wel past bij het Amstelhotel en de bestaande omgeving. Zelfs voor een ondergrondse parkeergarage is ruimte onder de nieuwbouw aan de Huddekade.
De panden aan de Prof.Tulpstraat hebben op de Waarderingskaart bij het Beschermd Stadsgezicht "orde-2" gekregen."Orde 2" betekent in principe niet slopen. Wordt hier opnieuw van afgeweken dan rijst de vraag: wat stelt "orde-2" nog voor en wat is de betekenis van het Beschermd Stadsgezicht? De bewoners van de Tulpstraat zijn legale bewoners en geen krakers. Mocht Delta Lloyd en de ambtenaren hun zin krijgen dan is geen enkele huurder in de binnenstad meer veilig, want voor praktisch alle huurwoningen is bij verkoop de opbrengst aanzienlijk hoger dan de opbrengst uit huurpenningen en bovendien mankeert er aan huizen na meer dan honderd jaar wel wat aan de fundering.
De gemeentelijke afdeling die dit soort zaken behandelt heet "Bouwen, Wonen en Economie". De economie krijgt bij de ambtenaren wel bijzonder veel aandacht.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 183, juli 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.