Het gat in de Oudekerkstoren

Onlangs signaleerde een ongeruste buurtbewoner die tegenover de toren van de Oude Kerk woont dat 'onverlaten' bezig waren een gat van c.1.25 m bij 1.5O m te hakken in de zijkant van de toren. Bij de Oude Kerk bleek men niet op de hoogte en ook de architect van de kerk, Joop van Stigt, bleek niet geïnformeerd.
Een donker geschilderde plaat
dient als camouflagepleister op
de wond van de Oudekerkstoren

De toren is, in tegenstelling tot de Oude Kerk, niet in beheer bij de Stichting De Oude Kerk maar bij de Gemeente Amsterdam. Merkwaardig was dat ook het Bureau Monumentenzorg meedeelde van niets te weten. Bij de Waakhonden van onze vereniging bleek men zich wel een aanvraag te herinneren van een Monumentenvergunning in april van dit jaar. Het door de Commissie voor de Monumenten van de Welstandscommissie had zelfs op 19 april j.l. een negatief advies uitgebracht dat er niet om loog:
Ernstig bezwaar. De Oudekerk is een Rijksmonument. Door het inkassen van de sprinklerinstallatie in de zijkant van de toren is een gat ontstaan. De monumentale waarde is hierdoor zowel technisch als historisch ernstig aangetast. De commissie adviseert het historische metselwerk te repareren en vol in te boeten met een bijpassende handvormsteen. De installatiekast kan er voor worden geplaatst, waarop de leidingen in nader overleg met Bureau Monumentenzorg doorgevoerd kunnen worden.
Er bleek dat er duidelijk sprake was geweest van een 'communicatiestoornis'.
Het geeft te denken dat dit zelfs bij een topmonument als de Toren en de Gemeente als eigenaar dit mogelijk is. De Amsterdammers, de echte eigenaren van de toren, verwachten aanzienlijk meer respect . Zo ga je niet met je Monumenten om. Een plaat multiplex dekt het gat nu af. We wachten het definitieve herstel, de reconstructie, met belangstelling af.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 183, juli 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.