Op de Dam

In ons vorige nummer stond in deze rubriek een kort commentaar over de plannen om de Dam op te knappen. Géén fontein op de Dam is ons standpunt. De Dam is een stenen plein. Het water dat erbij hoorde, was het Damrak op de plek waar nu de Bijenkorf staat.
Kermis op de Dam

Lodewijk Napoleon, onze eerste koning, liet het beursgebouw afbreken om naar de vissersschepen te kunnen kijken. Het is nu nauwelijks meer te geloven dat in 1939 Burgemeester en Wethouders voorstelden het terrein, waar tot 1912 het statige achttiende-eeuwse commandantshuis had gestaan en nu het Nationaal Monument staat, voor f 400.000 te verkopen voor de bouw van een kantoor van een verzekeringsmaatschappij. Het benauwende marktgerichte denken is geen nieuwe kwaal. Ook toen waren er echter stadgenoten die daartegen protesteerden. De bezetting maakte een eind aan de polemiek. De knappe situering van het Nationaal Monument door architect Oud heeft het voorplein van Jacob van Campens raadhuis niet alleen meer ruimte, maar ook een nieuwe allure én een nieuwe emotionele lading gegeven. Van de vier pleinwanden is alleen de westzijde indrukwekkend. Naast de Bijenkorf zijn in de noordwand de verhoudingen verstoord door het nieuwe protserige kantoorgebouw Dam Centre, dat minstens twee lagen te hoog is. De oostwand heeft naast Kras nog één mooi zeventiende-eeuws huis, dat in herinnering roept hoe de door Van Campen bedoelde contrastwerking tussen zijn burgerpaleis en de stadswoonhuizen rondom geweest moet zijn.

Ontwerp voor de Dam door Simon Sprietsma

Er wordt nu opnieuw gestudeerd op de inrichting van de Dam, en dat is nodig; de verkeersstromen en de verlichting zijn chaotisch. Bij dat nader onderzoek over het gebruik van het nationale plein zou ook de vraag gesteld kunnen worden: hoort een kermis eigenlijk wel op de Dam? Naar onze mening niet.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 182, mei/juni 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.