'Niet voor de eeuwigheid'

De architecten Benthem en Grouwel, die het acht jaar geleden gebouwde hotel Ibis met de kantoortoren van Wagon Lits aan de westzijde van het Centraal Station hebben ontworpen, zijn het nu met de Dienst Ruimtelijke Ordening eens dat die gebouwen beter kunnen verdwijnen.
Wagon-Lits toren gezien vanaf het Singel gezicht op het Centraal Station vanuit het Havengebouw (rechts de Wagon-Lits toren)

De verslaggever van Het Parool (3 februari) citeerde Benthem: “De tijd dat gebouwen voor de eeuwigheid werden ontworpen, is al lang voorbij”. Een zeer juiste uitspraak. Er zullen weinig tranen vloeien wanneer die glimmende klonten op het stationseiland worden vervangen door lagere bebouwing. Eeuwigheid is een groot woord; wie kan dat ooit beloven? Toch is tot ongeveer het midden van de twintigste eeuw de bedoeling herkenbaar van opdrachtgevers en bouwmeesters om gebouwen van duurzame kwaliteit tot stand te brengen, ook al verandert later de wijze van gebruik. Instandhouding van die kwaliteit is de strekking van de monumentenwet. Voor hoe lang? In elk geval voor onbepaalde tijd. Dat geldt niet alleen voor individueel beschermde panden, ook voor het beschermde stadsgezicht. Die kwaliteit werd niet mede gedragen of versterkt door het Ibis hotel en de Wagon Lits toren, maar geschaad. Opruiming is de juiste conclusie. Zo staan er nog wel een paar in de binnenstad.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 182, mei/juni 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.