Een gondel in de Amstel

Amsterdam behoort met Rome en Venetië tot de meest afgebeelde steden van de wereld. Jacob Olie (1834-1905) is de chroniqueur van het Amsterdamse stadsbeeld in de negentiende eeuw. Tussen 1860 en 1904 maakte hij duizenden foto’s die tezamen een prachtig beeld geven van een nog redelijk ongeschonden stad.
Jacob Olie, circa 1890 (Stadsarchief, Amsterdam)

Olie had oog voor de historische schoonheid van het Amsterdam, een stad van water en bruggen. Bij de tentoonstelling is een prachtig geïllustreerd boek verschenen dat in de boekwinkel verkrijgbaar is. Het boek bevat een inleiding, een overzicht van collectie en een bibliografie en hoort absoluut thuis in de boekenkast van elke Amsterdam-liefhebber.

Eén van de meest curieuze foto's van Jacob Olie is een foto van de Binnen-Amstel bij de Kloveniersburgwal uit omstreeks 1890.
Merk op hoe mooi de Halvemaansbrug toen nog was. De gietijzeren bogen refereren aan de typisch Amsterdamse welfbruggen. Onlangs zijn op de Blauwbrug vergelijkbare bogen teruggeplaatst.
Op de foto is ook duidelijk een Venetiaanse gondel te zien. Het Amstel Hotel had sinds 1884 twee Venetiaanse gondels in de vaart.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 181, maart/april 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.