Amstel 206-208

Gevelverontreining aan de Amstel

De Blauwbrug aan de Amstel zal waarschijnlijk een dezer dagen worden opgeleverd. Niet zoals Breitner hem zag zoals het levensgrote bord ons liet geloven, de bogen onder het middelste deel komen niet terug, maar toch mooier dan ooit.

De winst die door de inspanning van de Gemeente werd bereikt wordt voor een belangrijk deel teniet gedaan door de afschuwelijke gevelverontreiniging die Amsteldiamonds, Amstel 206-208, meende zich te kunnen veroorloven. De Gemeente heeft voor deze “reclame” een tijdelijke vergunning verleend in afwijking van haar eigen Reclamerichtlijnen. Het doek beslaat een belangrijk deel van de voorgevel van het pand Amstel 208, ontworpen door de bekende Amsterdamse bouwmeester Adriaan Dortsman.

In het tijdelijke karakter van de vergunning zit tevens de oneindigheid. De werkzaamheden aan de Blauwbrug waren indertijd het argument voor de vergunning maar zoals wij ten stadhuize vernamen zal de vergunning worden verlengd voor de periode dat de brug over de Herengracht (brug 35) gerestaureerd gaat worden. Vervolgens komt de brug over de Keizersgracht aan de beurt. Waarschijnlijk zullen wij tot ver in de nieuwe eeuw kunnen genieten van dit stukje wansmaak. Tenzij de Gemeente een einde maakt aan deze tijdelijke vergunning. Door middel van een Raadsadres hebben wij de aandacht van de Raadsleden gevraagd.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 181, maart/april 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.