Weesperstraat 1

De gemeente Amsterdam is al geruime tijd bezig met plannen om te komen tot een nieuwe (betere) inrichting van de Weesperstraat. Uit onderzoek is gebleken dat een royale meerderheid van de bewoners voorstander is van versmalling van de straat. Dit is in overeenstemming met de versmalling van de Valkenburgerstraat. Het College van Burgemeester en Wethouders is over deze kwestie verdeeld. In het nieuwe jaar zal door de Gemeenteraad waarschijnlijk een definitieve beslissing worden genomen.

De bewonerscommissie van het aan de Weesperstraat gelegen Cerescomplex maakt zich grote zorgen. Uit gegevens van de Milieudienst Amsterdam blijkt dat de luchtverontreiniging aanzienlijk boven de wettelijk toegestane norm is. Van de onderzochte zeven schadelijke stoffen wordt maar liefst van vijf de wettelijk toegestane norm overschreden. De lucht in de Weesperstraat deugt niet. Ook het verkeerslawaai is ver boven de toegestane norm. De gemeente heeft te kennen gegeven de komende jaren de geluidsoverlast en de CO2-uitstoot te willen aanpakken. De bewonerscommissie heeft zich verzekerd van deskundig advies van de Rechtswinkel om, wanneer de gemeente zou beslissen de zaak op haar beloop te laten, juridische stappen te ondernemen.

Frans Amende

Weesperstraat 2

Steeds meer gemeentelijke diensten en bedrijven vestigen zich in de Weesperstraat. Daar is op zich niets tegen. De gemeente vindt het echter nodig, aan de buitenkant tegen de gevel in een schreeuwende rode kleur haar aanwezigheid kenbaar te maken.

Overdag valt het niet op, maar ‘s avonds en ‘s nachts des te meer. Bij de overkluizing van de Nieuwe Kerkstraat staat op de gevel ECONOMISCHE ZAKEN. Deze lichtreclame is, als het donker is, te zien vanaf het Amstelveld op ruim 500 meter. Over uitstraling gesproken. De naam staat precies tussen de opstaande pijlers van de Magere brug. Bezoekers van Carré en andere onschuldige wandelaars ergeren zich mateloos. Wij vragen ons af, of die “reclame” niet uit kan of beter nog: van de gevel kan worden verwijderd.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 180, jan. 2000)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.