Misplaatste grap

De Werkgroep Waakhond van onze vereniging heeft bezwaar gemaakt tegen de aanvraag- bouwvergunning voor een nieuw huis ter plaatse van de te slopen panden Foeliedwarsstraat 36-38.
Bouwplan voor Foeliedwarsstraat 36-38

Het eerste bezwaar geldt het ontworpen dakterras met hek, dat van drie kanten storend zichtbaar zal zijn. Een soortgelijke situatie deed zich onlangs voor aan de Schippersgracht. De motivering van Burgemeester en Wethouders om aan het plan goedkeuring te onthouden hebben wij, met instemming, in ons vorige nummer geciteerd. Wat het gevelontwerp betreft worden de volgende elementen genoemd:

  • een bronzen boom vanaf de begane grond tot aan de dakverdieping;
  • een ronde kap, aangeduid als kroon, voorzien van 9 opvallende uitstekende punten, voorzien van gepolijst messing;
  • onregelmatig gevormde en geplaatste ramen en daartussen een rond raam ter hoogte van de 3de verdieping.
  • “Het geheel”, zo besluit de brief aan Burgemeester en Wethouders, “ maakt een opzichtige en rommelige indruk, die ter plaatse en in de onmiddellijke omgeving niet past”.

Het lijkt waarschijnlijk dat de Commissie van Welstand en Monumenten, die het beschermde stadsgezicht steeds vaker als criterium hanteert, tot dezelfde conclusie zal komen, en dat voor dit plan geen bouwvergunning zal worden verleend.
Wat ons bezighoudt is de vraag: hoe komt iemand er toe zoiets te willen bouwen? De behoefte om op te vallen, is een veel voorkomende eigenschap, onder meer bij jongelieden die hun haar groen verven of als oranje hanenkam dragen. Daar heeft niemand last van, het gaat wel weer over. Als deze misplaatste kermisgrap zou worden gebouwd – en dat is toch de bedoeling bij het indienen van een bouwvergunning - dan staat zo’n onding er voor langere tijd. Dan is een stukje binnenstad voor generaties stadgenoten ontsierd. Povere genoegdoening voor iemand die zijn afkeer wil luchten tegen wat andere mensen dierbaar is. Vandalen die schilderijen in een museum beschadigen doen net zoiets. “ Moet toch kunnen” is de tekst.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 179, nov. 1999)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.