Bloemstraat 123-125-127

Tegen het project Bloemstraat 123 t/m 127 hebben zowel de Vereniging tot behoud van de Jordaan als de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (de Werkgroep Waakhond) bezwaar gemaakt.

Nr. 123 is een achttiende eeuws halsgevelhuis, beschermd door de Monumentenwet. Dat pand moet dus worden gerestaureerd. De nrs. 125 en 127, ongeveer 100 jaar oud, werden door de Commissie-Dooijes als 'beeldbepalend' gekwalificeerd, dat wil zeggen van belang voor het totale beeld van de gevelwand, mede in aanmerking nemend dat de naastliggende panden 129-131 tot dezelfde categorie behoren. Volgens de nu gehanteerde indeling valt nr. 125 in orde-2, die moet behouden blijven, en nr. 127 in orde-3, niet individueel beschermd.

Het nieuwbouwplan Bloemstraat 123-125-127

Het omstreden bouwplan maakt geen onderscheid: allebei slopen en vervangen door een twee percelen breed gebouw, in het midden gedeeld door een even uitspringende verticale glazen strook, waarachter het trappenhuis en de liftschacht liggen. Wanneer dit plan ergens in een saaie twintigste-eeuwse uitbreidingswijk zou worden gerealiseerd, dan zou men er onverschillig aan voorbijgaan. Dan valt het niet op. In de Jordaan val het wèl op, in negatieve zin.

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 178, okt. 1999)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.