Konijnenstraat

In het nieuwe bestemmingsplan-Jordaan zou het niet meer mogelijk zijn dat een grootschalig bouwplan als in de Konijnenstraat (Jordaan), ten behoeve van het PPI (Psychologisch Pedagogisch Instituut), gerealiseerd zou worden. Het gebouw is te hoog, te breed en te diep om in een smal straatje als de Konijnenstraat te passen.

De gemeente heeft daarom gebruik gemaakt van een apart bestemmingsplan-Konijnenstraat, waarin het plan uiteraard wél past, want dat plan is aangepast aan het bouwplan. Zoals te verwachten was, gaat de provincie akkoord met het plan van de gemeente en daarom heeft de buurt bezwaar gemaakt bij de Raad van State, 450 buurtbewoners onderschrijven de bezwaren. Het is langzamerhand gebruikelijk, het bestemmingsplan aan te passen aan het bouwplan en niet andersom. Ook bij de Nieuwezijds Kolk, New Metropolis en Wagon Lits, naast het Centraal Station, was dat het geval.
Heeft het nog wel zin dat buurtgroepen veel energie stoppen in bestemmingsplannen als gebouwd kan worden, in strijd met de uitgangspunten van het bestemmingsplan, door aparte bestemmingsplannen, aangepast aan de onredelijke wensen van de klant (projectontwikkelaar, onderwijsinstelling of museum)? De plannen zijn wel goed, maar de uitzonderingen ondergraven de regels.

Frans Amende

(Uit: Binnenstad 177, juli 1999)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.