Gaslantaarn ontstoken

Op 5 december 1997 werd op het binnenterrein van het Krasnapolsky-complex een originele gaslantaarn ontstoken. Een belangrijk historisch feit, want het gaslicht was nergens meer in de historische binnenstad te zien.
Herengracht met kroonlantaarn in 1894.
Foto Jacob Olie

Op een exemplaar van de bekende Amsterdamse gietijzeren lantaarnpaal uit 1883, hetzelfde type dat overal langs de grachten is te bewonderen, is de oorspronkelijke lantaarn geplaatst: een kroonlantaarn. Dit is een vierkante lantaarn met bovenop een keizerskroontje, de bekroning die bij de paal uit 1883 hoort. Het is de lantaarn die op zoveel foto’s van Jacob Olie of G.H. Breitner te zien is.

Het Energiebedrijf Noord-West (ENW) heeft een replica, afkomstig van het bedrijfsmuseum aan de Spaklerweg, op het binnenterrein van Krasnapolsky geplaatst, in opdracht van Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel N.V. Stadsherstel laat in Engeland een aantal nieuwe exemplaren voor de binnenplaats maken, zodat iedereen kan zien hoe de Amsterdamse grachtenlantaarns eruit hebben gezien en zouden moeten zien! De binnenplaats is toegankelijk via de Pijlsteeg.

Walther Schoonenberg

(Uit: Binnenstad 169, maart 1998)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.