Zeedijk 32

In de puinbak

In vele boekenkasten staat het plaatwerk van prof. J.L. Wattjes en architect RA. Warners "Amsterdamse bouwkunst en Stadsschoen 1306-1942", De derde druk van 1948 toont op biz, 79 een foto van de bocht van de Zeedijk en een detail met bijschrift "Rechte kroonlijst. Zeedijk nr. 32 met consoles en festoenen, 4de kwart 18de eeuw".
Zeedijk 32
Foto uit Wattjes & Warners (1940)

Het pand is vermeld in de voorlopige Monumentenlijst van 1928, waarbij nog aangetekend wordt: "Gesneden deurkalf en bovenlicht met vaas". De foto's in Wattjes en Warners zijn voor het grootste deel waarschijnlijk kort vóór 1940 gemaakt. Het stadsbeeld heeft dan nog een wonderlijke gaafheid. Toen kwam de bezettingstijd en vervolgens sloegen de verwaarlozing en de moderniseringswaan toe.

Zeedijk 32
Foto BMZ (1963)

In 1963, tien jaar na de instelling van het Bureau Monumentenzorg, fotografeerde inspecteur Schaap het pand Zeedijk 32 opnieuw. De hierbij gereproduceerde foto laat zien dat de verdiepingen met de kroonlijst, de consoles en de festoenen zijn verdwenen. Wat er nog staat is een zwart geverfde restbebouwing van twee lagen. De fraaie Louis XVI-pui met de gesneden guirlandes en het bovenlicht met de vaas boven de dubbele deur was er nog. Iedereen die een beetje oog heeft voor de architectonische details van de oude stad weet dat zo'n ruim twee eeuwen oude pui kostbaar is. Zo'n detail moet worden opgenomen in een restauratieplan, met zorg schoongemaakt, waar nodig gerepareerd en in een goede kleurstelling met een vleugje bladgoud geschilderd. De sombere restbebouwing van de foto uit 1963 zou dan een van de schoonheden in de herlevende Zeedijk zijn geworden. Niets daarvan, ineens was het perceel leeggesloopt. Het Bureau Monumentenzorg was niet geraadpleegd, weg met de oude troep, en je houdt een fijn perceeltje bouwterrein over. Heeft enige gemeentelijke instantie daarvoor toestemming gegeven? Zo ja, welke?

Geurt Brinkgreve

(Uit: Binnenstad 157, april 1996.)

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Reacties

Er zijn momenteel nog geen reacties op dit artikel.

Alleen als u bent ingelogd, kunt u een reactie plaatsen.