Agenda

Dinsdag 28 maart. VVAB-borrel

Oudezijds Voorburgwal 136 van het gas. Werkzaamheden aan het monument door architectenbureau Van Stigt.

Op de VVAB-borrels worden actuele onderwerpen besproken en kunt u kennismaken met bestuur- en verenigingsleden.

De volgende VVAB-borrel is op dinsdag 28 maart, om 17.30 uur in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566 (ingang rechts).

Architect André van Stigt heeft veel ervaring met het verduurzamen en energiezuiniger van woonhuismonumenten. Op de OZ Voorburgwal maakte hij een pand zelfs helemaal gasloos. Hij deelt zijn kennis en ervaring met ons op deze borrel. Woont of bezit u een tochtig en weinig energiezuinig monument? Kom naar onze bijeenkomst om te luisteren naar een deskundige op het gebied van verduurzaming.

U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.

Zaterdag 22 april. Algemene Ledenvergadering 2023

Op zaterdagmiddag 22 april a.s. vindt de Algemene Ledenvergadering (ALV) van de VVAB plaats. Op deze jaarvergadering worden de jaarstukken besproken, waaronder het algemeen jaarverslag gepresenteerd door Walther Schoonenberg.
Binnenkort volgt hier meer informatie, waaronder de jaarstukken.
Plaats/tijd: Zaterdag 22 april, Museum Kromhoutwerf, Hoogte Kadijk 147, aanvang: 14.00 uur, inloop 13.30 uur met koffie en thee. Na afloop om ca. 15.30 uur borrel.

Excursies en lezingen

Woensdag 22 maart. Lezing Docking the Amsterdam (1749)

De Amsterdam tijdens laag springtij op het strand van Hastings (foto: R. Gerritsen/DTA Stichting, Amsterdam)

De Amsterdam is een schip van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC), dat in 1748 op de werf Oostenburg in Amsterdam is gebouwd. Op zijn eerste reis in januari 1749 verging het op het strand van het Zuid-Engelse Hastings. De scheepsromp zonk in enkele maanden tijd 7 m diep in het zand weg en bleef zo bewaard tot het onderste dek. Tegenwoordig zijn alleen de uiteinden van de spanten zichtbaar en is de Amsterdam een van de best bewaarde VOC-schepen ter wereld met tienduizenden vondsten in de romp verborgen. Dit werd bevestigd in 1984-1986 met een reeks van onderwater archeologische proefopgravingen in het achterschip van het wrak, georganiseerd door de stichting VOC-schip Amsterdam (nu Stichting Docking the Amsterdam).

[Webcam monitoring] (kijk bij laag tij om 7 uur of 19 uur!)

In 2018 werd het Docking the Amsterdam-project gestart, met als doel het wrak te behouden en verder te onderzoeken, daarnaast is het doel het wrak toegankelijk te maken voor het publiek. De kern van het plan is om het wrak in zijn geheel en volledig gevuld in een drijvend dok te laden en naar Nederland te varen. Op locatie wordt het dok omgebouwd tot een glazen waterbassin. In dit reusachtige aquarium met een historisch schip erin voeren duikers en archeologen onder ogen van het publiek gedurende vele jaren opgravingen in het wrak uit. De vondsten vertellen over het dagelijkse leven aan boord en de praktijk van de VOC scheepvaart in de stad Amsterdam. Zo wordt de Amsterdam het brandpunt van verhalen over de Nederlands-Aziatische koloniale geschiedenis, waaronder het slavernijverleden, en de gedeelde geschiedenis van de hedendaagse Nederlandse samenleving.
Dr. Jerzy Gawronski is oud-stadsarcheoloog en emeritus hoogleraar maritieme en urbane archeologie aan de Universiteit van Amsterdam.
Datum/tijd: Woensdag 22 maart, Zuiderkerk, Zuiderkerkhof 72, inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.

Zaterdag 15 april. Lezing over de herbestemming van kerken

Amsterdam heeft veel monumentale en gezichtsbepalende kerkgebouwen. Met de ontkerkelijking kwamen veel kerkgebouwen 'leeg' te staan. In het verleden zijn soms waardevolle kerkgebouwen gesloopt. Stadsherstel bezit op dit moment bijna twintig kerken die op allerlei manieren worden gebruikt, soms nog als gebedshuis. Dat deze gebouwen in gebruik blijven is van groot belang voor de mensen eromheen; voor de identiteit van het stedelijk weefsel; als herkennings- en herinneringspunt; als oriëntatiepunt in de omgeving en vooral ook als plaats van ontmoeting. Een goede exploitatie is de beste bescherming van een monumentaal gebouw en geeft de garantie dat de onderhoudskosten worden opgebracht.
De vraag naar comfort en een verantwoord energie gebruik was altijd al urgent voor dit type gebouwen maar die urgentie is sterk toegenomen. Hogere eisen i.v.m. het gebruikscomfort vragen grotere investeringen. Tevens is er sprake van een sterke stijging van de energiekosten en van de kosten van restauratie en onderhoud. Het is vaak een puzzel om tot een gezond financieel plaatje te komen.
Paul Morel is projectleider bij Stadsherstel en binnen een team verantwoordelijk voor onderzoek, overname, restauratie, herbestemming en exploitatie van allerlei bijzonder gebouwd erfgoed waaronder veel kerken. In zijn presentatie gaat hij in op alle aspecten van het hergebruik waardoor een caleidoscopisch overzicht van het totale werkveld ontstaat. Paul Morel is na zijn studie sociologie en bouwkunde sinds 2000 werkzaam bij Stadsherstel en betrokken bij projecten in Nederland en buitenland (Suriname).
Datum/tijd: Zaterdag 15 april, Amstelkerk, Amstelveld 10, inloop 10.30 uur, aanvang 11.00 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Amsterdam Cursus

De VVAB biedt al meer dan tien jaar twee cursussen over geschiedenis en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad en de strijd voor het behoud daarvan. De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg. De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.

Voor de komende cursussen, voor het cursusjaar 2023/24, wordt de inschrijving geopend in mei 2023. Houdt deze website in de gaten. [Meer lezen]

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
[Meer lezen]

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.

Amsterdam-links

De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden. De lijst met links vindt u hier. [Links]