Agenda

Amsterdam Verjaardag 2021

Zowel de VVAB als het Stadsarchief organiseren ook dit jaar weer enkele activiteiten naar aanleiding van de verjaardag van Amsterdam, op woensdag 27 oktober 2021.
[Meer lezen]

Excursies en lezingen

Woensdag 27 oktober. Geurt Brinkgreve-lezing in de Oosterkerk

Op 27 oktober, 's avonds om 20.00 uur, viert de VVAB de verjaardag van Amsterdam met een feestelijke bijeenkomst waarop dit jaar de Geurt Brinkgreve-lezing zal worden uitgesproken door Coert Peter Krabbe over zijn belangwekkende boek Huizen van fortuin, Wooncultuur aan de Amsterdamse grachten 1860-1920. Over Amsterdamse grachtenhuizen is al veel geschreven, maar dit boek wijkt af van het gros van de publicaties over dit onderwerp. De bestaande boeken zijn in de regel huizenportretten, oftewel dat een huis met zijn bouw- en bewoningsgeschiedenis centraal staat. In Huizen van fortuin is gekozen voor een thematische behandeling. De rode draad in het boek vormt het spanningsveld tussen tradities en modernisering. Dit dualisme is kenmerkend voor vrijwel alle architectuur die in dit tijdvak aan de grachten is gerealiseerd.

Plaats/tijd: Oosterkerk, Wittenburgergracht 25, 20.00 uur, zaal open 19.00 uur. De Amsterdam Verjaardag, georganiseerd door de VVAB, is een openbare bijeenkomst. Introducées zijn welkom. Opgave is wel nodig vanwege de corona-regels.

[Meer lezen over de Verjaardag van Amsterdam]

Toegangsregels in verband met corona
Bij de ingang wordt een 'coronatoegangsbewijs' gevraagd. Een papieren of digitaal coronatoegangsbewijs (QR-code) kan op drie manieren worden verkregen of aangemaakt: 1. Op basis van een negatieve testuitslag, 2. Op basis van een herstelbewijs na besmetting, 3. Op basis van een vaccinatiebewijs. Deelnemers die voor hun toegangsbewijs een beroep willen doen op 'testen voor toegang' kunnen terecht op: https://www.testenvoortoegang.org/ NB: Hiervoor dient tijdig een afspraak te worden gemaakt.

Maximaal aantal deelnemers: 200
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 97

Zaterdag 13 november. Rondleiding door Het Huis met de Hoofden

Jozef Ritman neemt u mee door Het huis met de Hoofden (in 1622 gebouwd door Hendrick de Keyser) en zal vertellen over de geschiedenis over het pand en zijn wonderlijke bewoners. Onder meer over de onderwijsvernieuwer Comenius, die te gast was in de bibliotheek van de familie De Geer. De boeken die daar destijds op de plank stonden zijn nu weer te vinden in de collectie van de Embassy of the Free Mind, de bekende Bibliotheca Philosophica Hermetica, in de volksmond ook wel de Ritman Bibliotheek. Het Huis met de Hoofden heeft tevens een bloementuin en een café.
Cis van Heertum heeft als conservator van de Embassy of the Free Mind in 2008 een tentoonstelling samengesteld over Spinoza en zijn kring. In die tijd was Amsterdam wereldboekenstad en Spinoza één van de drie iconen. Nu in 2021 is de beurt aan Koerbagh en zijn kring. Adriaan Koerbagh (1632-1669) was een even radicale vrijdenker als Spinoza, maar niet zo voorzichtig. Zijn streven was om het volk van Nederland het licht van de rede te laten zien. Dat heeft hij met de dood moeten bekopen. In de rondleiding aandacht voor het leven en werk van Koerbagh en andere radicale schrijvers in Amsterdam en onvermijdelijk ook de vervolging van Koerbagh en reacties uit die tijd op zijn werk.

Plaats/tijd: Huis met de Hoofden, Keizersgracht 123, zaterdag 13 november, 11.00 uur, inloop vanaf 10.30 uur. De rondleiding en lezing vinden parallel plaats voor twee groepjes van 15 personen.
Prijs: € 10,00 voor leden + (indien aanwezig) museumjaarkaart, € 15,00 voor niet-leden + museumjaarkaart. U wordt verzocht uw museumjaarkaart mee te nemen.
Selectie voor deelname geschiedt op basis van het tijdstip van ontvangst van de betaling. Na ontvangst van uw excursiebijdrage ontvangt u een bevestiging per mail. Uiteraard ontvang u uw bijdrage terug wanneer u eventueel boventallig bent.

Toegangsregels in verband met corona
Bij de ingang wordt een 'coronatoegangsbewijs' gevraagd. Een papieren of digitaal coronatoegangsbewijs (QR-code) kan op drie manieren worden verkregen:
1. Op basis van een negatieve testuitslag, 2. Op basis van een herstelbewijs na besmetting, 3. Op basis van een vaccinatiebewijs. Deelnemers die voor hun toegangsbewijs een beroep willen doen op 'testen voor toegang' kunnen terecht op: https://www.testenvoortoegang.org/ NB: Hiervoor dient tijdig een afspraak te worden gemaakt.

VOLGEBOEKT

Acht donderdagavonden. Cursus geschiedenis van Amsterdam

In deze cursus geeft Walther Schoonenberg een schets van de geschiedenis van Amsterdam. De cursus is bedoeld voor alle Amsterdam-liefhebbers die de geschiedenis van hun stad beter willen kennen.

De cursus vindt plaats op de volgende donderdagavonden:

1. Do 18/11
2. Do 25/11
3. Do 9/12
4. Do 16/12
5. Do 20/1
6. Do 27/1
7. Do 3/2
8. Do 10/2

Locatie/tijd: Huis de Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, 20.00-21.45 uur (met een pauze halverwege). Let op: De cursus begint exact om 20.00 uur!

Toegangsregels in verband met corona
Bij de ingang wordt een 'coronatoegangsbewijs' gevraagd. Een papieren of digitaal coronatoegangsbewijs (QR-code) kan op drie manieren worden verkregen of aangemaakt: 1. Op basis van een negatieve testuitslag, 2. Op basis van een herstelbewijs na besmetting, 3. Op basis van een vaccinatiebewijs. Deelnemers die voor hun toegangsbewijs een beroep willen doen op 'testen voor toegang' kunnen terecht op: https://www.testenvoortoegang.org/ NB: Hiervoor dient tijdig een afspraak te worden gemaakt.

[Programma]

Maximaal aantal deelnemers: 24
Nog beschikbaar aantal plaatsen: 13

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een automatische email met betaalinstructies. Bij over-inschrijving laten wij dit weten en wordt uw betaling retour gestort.
Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
De Excursiecommissie bestaat uit Wouter Amesz, Bert Hamming, Govert Janssen en Peter Poelstra (voorzitter).

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Geef een cadeau- abonnement weg

Bent u al lid? Geef dan een kennis een cadeauabonnement.

Amsterdam Cursus

In deze cursus gegeven door Walther Schoonenberg wordt een schets gegeven van de geschiedenis van Amsterdam. De inschrijving van de cursus, die wordt gehouden in het Huis de Pinto, is geopend!
[Info over de cursus]