Agenda

Maandag 27 mei. VVAB-borrel

Op de VVAB-borrels - meestal op de derde maandag in de maand - worden actuele onderwerpen besproken en kunt u kennismaken met bestuurs- en verenigingsleden. De borrels beginnen met een korte inleiding of presentatie.

De volgende VVAB-borrel vindt vanwege Pinksteren plaats op maandag 27 mei, om 17.30 uur in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566 (ingang rechts). Kunsthistoricus Ester Wouthuysen houdt een verhaal over het Panoramagebouw aan de Plantage Middenlaan. Over dat onderwerp scheef zij een boek, samen met Sylvia Alting van Geusau: Kunstzinnig vermaak in Amsterdam. Het Panoramagebouw in de Plantage, 1880-1935.

U hoeft zich voor deze activiteit niet in te schrijven.

Excursies en lezingen

Woensdag 15 mei. Het leven in de Jodenbuurt rond 1900

"Een woning, door de Gemeente Amsterdam voor 1 gulden per week verhuurd. Daar kon men de stank haast zien, zo intens hing die in het vertrek" (Het Leven, 8 februari 1916)

In deze lezing vertelt historicus Rob de Spa over de armoedeproblematiek en straathandel op Vlooienburg en Uilenburg. In de 17de en vooral 18de eeuw kwamen veel Joden uit Oost-Europa naar Amsterdam, op de vlucht voor vervolging en in de hoop op een beter leven. Tot 1796 was het hen verboden om te werken in gildeberoepen. Daardoor waren ze vaak afhankelijk van straathandel en vervielen velen tot bittere armoede, die van ouders op kinderen werd overgedragen. Ook na de gelijkstelling en afschaffing van de gilden bleven veel Joden aangewezen op de armenzorg. Eind 19de eeuw waren de woonomstandigheden op Uilenburg en Marken verschrikkelijk. Om ruimte te maken werden de Houtgracht en de Leprozengracht gedempt, waardoor het Waterlooplein ontstond. Een soortgelijke 'modernisering' zou een kleine eeuw later bijna leiden tot de sloop van het Pintohuis.

Plaats/tijd: Woensdag 15 mei, Huis De Pinto, Sint Antoniesbreestraat 69, 19.30 uur, inloop 19.00 uur. Prijs 10,- euro voor leden, 15,- voor niet-leden.

Amsterdam Cursus

De VVAB biedt al meer dan tien jaar cursussen over de stedenbouw en architectuur van Amsterdam aan, met een nadruk op de historische binnenstad. De cursussen worden gegeven door architectuurhistoricus en secretaris van onze vereniging, Walther Schoonenberg. De cursussen vinden jaarlijks plaats, op acht avonden in een bijzonder pand, in de winterperiode tussen oktober en maart.
Soms wordt naast de basiscursus ook een vervolgcursus gegeven.

De inschrijving voor de komende cursussen, voor het cursusjaar 2024/25, begint in mei.
[Meer lezen]

Inschrijving en deelname

De deelname wordt bepaald aan de hand van de betalingen. Vol = vol. Als u zich voor een activiteit opgeeft, krijgt u een mogelijkheid online te betalen via iDEAL.
Let op: Annuleren is mogelijk tot een week voor de activiteit. Stuur tijdig - via het contactformulier - het annuleringsbericht naar de Excursiecommissie, dan wordt uw betaling teruggestort.

Door in te loggen, kunt u ondermeer uw gegevens beheren. Alleen leden hebben een inlogaccount.

Opgeven

U kunt zich voor de excursies en lezingen opgeven door het formulier in te vullen (zie verwijzing onderaan elke activiteit).
Op de hoogte blijven?
Zorg ervoor dat u de Nieuwsbrief ontvangt. Leden krijgen de nieuwsbrief als zij zich daarvoor opgeven, bij hun aanmelding of via het secretariaat.

Excursiecommissie

Excursies en andere activiteiten worden georganiseerd door de Excursiecommissie.
[Meer lezen]

Contact

Als u contact wilt op de dag van de excursie dan kunt de excursieleider bellen: 06 1309 2496.

Hebt u suggesties of vragen? Gebruik dan a.u.b. het contactformulier.

Vriend maakt Vriend

Weet u iemand die lid wil worden van onze vereniging? In onze actie Vriend maakt Vriend geeft u iemand op als lid. Zowel de nieuwe Vriend als de aangever ontvangen het welkomboek: Amsterdamse stijlkamers van Hans Tulleners en Peter Quatfass.
[Vriend maakt Vriend]

Geef een cadeau- abonnement weg

Het is ook mogelijk een cadeauabonnement op ons blad 'Binnenstad' te geven. U betaalt dan de contributie.
[Cadeauabonnement]

Amsterdam-links

De VVAB-excursiecommissie heeft een lijst met links samengesteld met allerhande informatie over Amsterdam. Deze lijst is bedoeld als service voor onze leden. De lijst met links vindt u hier.
[Links]